Het verhaal van Hiba: Mishandeling en gedwongen huwelijk

Hiba* is een jonge vrouw uit Oost-Afrika die al van jongs af aan mishandeld wordt. Wanneer zij uithuwelijking weigert, wordt ze ontvoerd en bij haar man gebracht. Haar echtgenoot mishandelt en verkracht haar. Met hulp van haar moeder kan ze scheiden maar dan wordt ook haar moeder mishandeld. Uiteindelijk vlucht ze naar Nederland.

Tijdens het onderzoek bij iMMO vertelt Hiba* geen fijne jeugd te hebben gehad. Zij werd thuis veel geslagen en mishandeld door haar vader en haar oudere broer.

Wanneer zij jong volwassene is leert ze een man van een andere stam kennen met wie ze wil trouwen. Hij doet een huwelijksaanzoek bij haar familie, maar dat wordt geweigerd. Er worden mensen op hem afgestuurd die hem mishandelden. Het is traditie dat meisjes binnen de stam worden uitgehuwelijkt. Hiba wordt twee maanden opgesloten in huis en geslagen met een waterslang.

Tijdens haar studie wordt Hiba uitgehuwelijkt aan een oudere man. Om niet met deze man te hoeven samenleven blijft ze lange tijd weg van huis totdat ze het bericht krijgt dat er een familielid ernstig ziek is. Dat blijkt een list, zo stelt zij. Hiba vertelt dat ze op het moment dat ze bij huis aankomt wordt overmand door haar broer en een paar neven. Ze krijgt een klap op haar hoofd waarbij ze bewusteloos raakt en wanneer ze bijkomt zit ze vastgeketend in een kamer. Haar hals doet pijn, haar ogen zijn opgezwollen van de klappen en ook de kettingen aan haar voeten doen pijn.

Na een aantal dagen mishandeld te zijn, wordt Hiba naar haar nieuwe echtgenoot gebracht. Omdat ze het huwelijk had geweigerd wordt er gedreigd haar te vermoorden. Volgens Hiba wordt ze de volgende dagen mishandeld, ontkleed en verkracht door haar man.

Hiba besluit in te stemmen met het huwelijk. Ze wordt constant bewaakt en gecontroleerd. Opnieuw wordt ze mishandeld, bedreigd en verkracht door hem. Enige tijd later weet ze te ontsnappen. Met hulp van haar moeder lukt het Hiba van haar man te scheiden, maar als haar familie achter de scheiding komt wordt ook haar moeder mishandeld en Hiba direct weer uitgehuwelijkt. Daarop vlucht Hiba naar Nederland.

Bij het lichamelijk onderzoek van iMMO worden verscheidene littekens gezien. Door de vele mishandelingen is het voor haar moeilijk om over de meeste littekens gedetailleerd te vertellen wanneer en hoe deze zijn toegebracht. Dat heeft als consequentie dat aan die littekens geen Istanbul Protocol gradatie kan worden toegekend. Hoe het litteken van de brandwond is ontstaan weet ze wel. Deze wordt beoordeeld met de gradatie zeer consistent.

Bij het psychisch onderzoek worden veel en heftige klachten gezien. Hiba heeft last van herbelevingen, nachtmerries, is schrikachtig en somber. Ze vermijdt het om naar buiten te gaan uit angst dat ze hier gevonden kan worden.

De inhoud van de herbelevingen en nachtmerries, de triggers die leiden tot de herbelevingen over de mishandelingen en verkrachtingen rondom de uithuwelijking en de emoties die Hiba laat zien tijdens het vertellen daarover worden door iMMO als typerend beoordeeld.

De herbelevingen die Hiba heeft vanwege de mishandelingen in haar jeugd zijn geen onderdeel van haar asielrelaas en worden hierbij niet meegenomen.

Lees hier het juridische vervolg

* De naam van betrokkene is gefingeerd.