Het nieuwe EU-immigratiepact en de betekenis voor Nederland

EU-wetgeving (EU-richtlijn 2013/32, artikel 24) vereist dat lidstaten procedures hanteren om in het kader van de asielprocedure kwetsbare mensen te identificeren. In Nederland gebeurt dat onder andere met het Medisch Advies Horen en Beslissen en de mogelijkheid van een forensisch medisch onderzoek asiel.

In september presenteerde het Europees Migratie Netwerk samen met het Rode Kruis (EU), de notitie ‘Practices and challenges in identifying victims of torture and ill-treatment in the context of international and temporary protection’. Tijdens de bijeenkomst werd opnieuw gewezen op de grote impact die medische problematiek heeft op het verklaren van de mensen die slachtoffer waren van ernstig geweld. iMMO is niet zonder kritiek op het medisch advies, maar denkt dat het met enige aanpassingen een zeer werkbaar instrument is waar de IND bij het horen en beslissen veel baat bij kan hebben.

iMMO was ook aanwezig tijdens een bijeenkomst over de implementatie van het nieuwe EU-pact welke Vluchtelingenwerk en de Commissie Meijers organiseerden. Nu op EU-niveau het nieuwe asielpact wordt uitgerold en in het Nederlandse hoofdlijnenakkoord de asielprocedure wordt versoberd waardoor het medisch advies dreigt te verdwijnen, zijn de komende jaren cruciaal voor het waarborgen van een zorgvuldige procedure voor deze kwetsbare groep.